Sunday, January 21, 2007

Stephen Glass was in ieder geval origineel!

Mooie verhalen. In geuren en kleuren. Wijde gebaren makend. Zijn ervaringen waren vaak hilarisch. Tijdens vergaderingen bij The New Republic stal hij de show. Een goede schrijver. Ook advies over andermans schrijven gaf hij als de beste. Iedereen hield van hem. Zelfs de president las zijn artikelen in Air Force One. Helaas, het bleken slechts hersenspinsels van een verwarde jongeman.

Iedereen, waaronder alle collega’s van Stephen Glass, is er jarenlang in getuind. Al die mooie verhalen, gebaren en ervaringen waren glasharde leugens. Hij verzon zelf een mooi verhaal, verzon er bronnen bij, vervalste zijn aantekeningen en publiceerde dit alles als feit. Wat mij het meest verwondert, is het feit dat hij hier zo lang mee door heeft kunnen gaan. Jarenlang werden zijn spinsels als waarheid verkocht en geslikt. Zelfs in het aan ‘fact-checking’ verslaafde Amerika, had niemand iets door. Zijn bronnen bestonden vaak niet eens, dus waarom kwamen zijn leugens en verzinsels niet eerder aan het licht? In Nederland wordt, vaak uit financieel oogpunt, veel minder aandacht besteed aan het checken van feiten en verhalen. Zijn bronnen daardoor niet nog gemakkelijker te fingeren? Ze worden immers toch niet gecheckt. Het zou mij daardoor niet verbazen als figuren als Stephen Glass in Nederland nooit ontdekt worden.

Wat dreef deze jongeman om zo’n lak te hebben aan de op waarheid gebaseerde fundamenten van de journalistiek? Waarom verzon hij al deze grootse verhalen? Eigenlijk is het simpel: hij was niet iemand die zijn verhalen aangereikt wilde hebben. Stephen Glass wilde mooie, originele verhalen schrijven in plaats van saaie, voorgekauwde stukken. Hij wilde niet schrijven over dingen die al vast stonden, of die eigenlijk door de overheid werden aangereikt. Eigen onderzoek was voor hem belangrijk, niet de agenda van anderen. Dit pleit voor hem. Hij gaat recht tegen het proces van de ‘agenda setting’ in. Iets dat volgens mij te weinig gebeurt in het huidige journalistieke klimaat. Steeds meer informatie wordt door persvoorlichters aangereikt en politieke belangen worden duidelijker. Stephen Glass verzette zich hier tegen. Ondanks alle leugens was met zijn verhalen boven alles in ieder geval wel origineel.

No comments: